Friday, 27 September 2013

Falafel
recipe by Nicole, Shwapping Circle adapted from my Lebanese friend Joumana's recipe :)

I absolutely love Middle Eastern food, Falafel is one of my most favorite food ever :) I adapted my recipe from my Lebanese friend Joumana's recipe shhh don't tell her LOL :P She added more cumin and less garlic to her recipe! You can enjoy them as is, with a few squirts of fresh lemon juice or serve them with a cucumber sauce :) This recipes makes about 15 balls (depending on the size you make them!) 

For Falafel:
2 (15 ounce) can chickpeas (garbanzo
beans), rinsed and drained
1 small onion, chopped
1/2 cup fresh parsley
4 cloves garlic, chopped
1 egg
1 teaspoons ground cumin
1 teaspoon ground coriander
1 teaspoon salt
1 dash pepper
3 teaspoon lemon juice
1 teaspoon baking powder
1 tablespoon olive oil
1 cup dry bread crumbs
oil for frying

In a large bowl mash chickpeas until thick and pasty or pulse in blender (you do not want the chickpeas to be too thin in consistency, you still want to have bits and pieces of chickpeas in your mix. Chop and mix onion, parsley and garlic until smooth. Stir into mashed chickpeas.

In a small bowl combine egg, cumin, coriander, salt, pepper, cayenne, lemon juice and baking powder. Stir into chickpea mixture along with olive oil. Slowly add bread crumbs until mixture is not sticky but will hold together; add more or less bread crumbs, as needed. Form into balls (some flatten them, but i prefer them rounded!!)  Heat 1 inch of oil in a large skillet over medium-high heat. Fry Falafel's in hot oil until brown. Serve them in each pita half topped with chopped tomatoes and cucumber sauce (recipe below)

Cucumber Sauce:
Ingredients:
1 (6 ounce) container plain yogurt
1/2 cucumber - peeled, seeded, finely chopped and patted dry in paper towels
1 teaspoon dried dill weed
salt and pepper to taste
1 tablespoon Hellman's mayonnaise (optional)

Directions:
In a small bowl combine yogurt, cucumber, dill, salt, pepper and mayonnaise and mix well. Chill for at least 30 minutes.

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Falafel
Recette de Nicole, Cercle Shwapping

J'adore la nourriture du Moyen-Orient, Falafel est l'un de mes plus favori que j'ai jamais mangé :) Vous pouvez les apprécier au naturel, avec un peu de jus de citron frais ou les servir avec une sauce au concombre :) Cette recette donne environ 15 boules (selon la taille que vous faites!)

Pour Falafel:
2 (15 oz) de pois chiches (pois chiches
haricots), rincés et égouttés
1 petit oignon, haché
1/2 tasse de persil frais
4 gousses d'ail, hachées
1 oeuf
1 cuillères à café de cumin moulu
1 cuillère à café de coriandre moulue
1 cc de sel
1 pincée de poivre
3 cuillère à café de jus de citron
1 cuillère à café de levure chimique
1 cuillère à soupe d'huile d'olive
De chapelure 1 tasse
huile pour la friture

Dans un bol, écraser les grands pois chiches jusqu'à impulsion épaisse et pâteuse ou au mélangeur (vous ne voulez pas que les pois chiches soient trop mince dans la cohérence, vous voulez toujours avoir des morceaux de pois chiches dans votre mix. Hacher et mélanger l'oignon, le persil et l'ail jusqu'à consistance lisse. Incorporer les pois chiches en purée.

Dans un petit bol, mélanger les oeufs, le cumin, la coriandre, le sel, le poivre, cayenne, le jus de citron et la levure. Incorporer au mélange de pois chiche avec de l'huile d'olive. Lentement, ajouter la chapelure jusqu'à ce que le mélange soit pas collante mais restent ensemble, ajouter plus ou moins de miettes de pain, au besoin. Former des boules (certains les aplatir, mais je préfère les arrondis!) Heat 1 pouce d'huile dans une grande poêle à feu moyen-vif. Fry Falafel est dans l'huile chaude jusqu'à coloration. Servez-les dans chaque demi-pita garnie de tomates hachées et la sauce de concombre (recette ci-dessous)

Sauce au concombre:
ingrédients:
1 (6 oz) de yogourt de plain-conteneurs
1/2 concombre - pelé, épépiné, haché finement et asséchés dans des serviettes en papier
1 cuillère à thé d'aneth séché
sel et poivre au goût
1 cuillère table de mayonnaise Hellman's (facultatif)

Directives:
Dans un petit bol, mélanger le yogourt, le concombre, l'aneth, le sel, le poivre et la mayonnaise et bien mélanger. Refroidir pendant au moins 30 minutes.

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