Thursday, 26 September 2013

Gingerbread Cake with Caramel Sauce
Recipe from Nicole, Shwapping Circle
picture credit: Kitchen Nostalgia

Ingredients

6 fl oz molasses
3/4 cup packed dark brown sugar)
1¼ cups of boiling water
2 cups of plain flour
2 tsp ground ginger
2tsp cinnamon
1/4 tsp ground cloves
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda
pinch of salt
1/3 cup butter, softened
1 Tbsp white sugar
1 large egg

Instructions

Combine molasses and dark muscovado sugar with boiling water. Set aside and let cool to room temperature.
Whisk together the flour, spices, baking powder, baking soda and salt.
In another bowl, cream together the butter and white sugar until light and fluffy with an electric whisk. Beat the egg into the creamed mixture. On low speed add the cooled syrup mixture. Stir in the dry ingredients only to blend. Pour into buttered and floured 9 inch square baking tin.
Bake for 30 to 40 minutes, until a toothpick inserted into the centre comes out clean.

My Caramel Sauce
* my homemade caramel sauce:
Ingredients

1 packed cup brown sugar
1/3 cup + 2 TBSP half-and-half
4 tablespoons butter
Pinch salt
1 tablespoon vanilla extract

Directions

Mix the brown sugar, half-and-half, butter and salt in a saucepan over medium-low heat. Cook while whisking gently for 5 to 7 minutes, until it gets thicker. Add the vanilla and cook another minute to thicken further. Turn off the heat, cool slightly and pour the sauce into a jar. Refrigerate until cold.

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Gâteau au gingembre avec sauce au caramel


ingrédients

6 onces mélasse
5,6 oz (3/4 tasse, paniers) dark sucre muscovado (ou cassonade)
10 fl oz (1 ¼ tasse) d'eau bouillante
8 ½ oz (2 tasses) de farine tout usage
1 ½ cuillère à café de gingembre moulu
1 1/2 cuillère à café de cannelle
¼ c clou de girofle moulu
2c the de levure chimique
¾ thé de bicarbonate de soude
¼ à thé de sel
1/3 tasse de beurre ramolli
1 cuillère à soupe de sucre blanc
1 gros œuf

directives

Mélanger la mélasse et de sucre de muscovado sombre avec de l'eau bouillante. Mettre de côté et laisser refroidir à température ambiante.
Fouetter ensemble la farine, les épices, la poudre à pâte, le bicarbonate de soude et le sel.
Dans un autre bol, battre ensemble le beurre et le sucre blanc jusqu'à fouet léger et moelleux avec un moteur électrique. Battre l'œuf dans le mélange crémeux. À basse vitesse ajouter le mélange de sirop refroidi. Incorporer les ingrédients secs au mélange. Verser dans un moule beurré et fariné de 9 pouces moule à gâteau carré.
Cuire au four pendant 30 à 40 minutes, jusqu'à ce qu'un cure-dent inséré au centre en ressorte propre

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